Brought to you by bbourgas

Стереотипи, стереотипи… и малко предразсъдъци

Публикувано на 20 януари от Христо в категория фрапиращи несъответствия

  Интересно. Размишления се въртят на центрофуга в главата ми. Усещам тревожност, но ме избива на смях.

  Ако сте жена или момиче и харесвате жени и/или момичета трябва да се замислите до колко сте истинска лесбийка, ако въобще сте, защото преди да си позволите да носите титлата BG ЛЕСБИЙКА©, трябва да кандидатствете в „Патентно ведомство“ и да отговаряте на няколко критерия, след което следва категоризация. Ако не отговаряте, то вие сте фалшива лесбийка, или въобще не сте, следва да не бъдете припозната от Висшата Лесбийска Общност и бивате заклеймена като травестит. Доживот. Сериозно!

  Истинската, ор’гинална лесбийка е радикална феминистка. „Аз съм радикално радикална феминистка“ е Вашето мото. Презирате всичко мъжко и говорите умалително за неща свързани с мъже /пример – статийка, авторче и прочее/ или когато не е възможно да избегнете употребата на мъжки род. Понякога дори се шегувате със себе си, че не сте достатъчно радикална, защото винаги може повече… в тази насока…

  Дотук с плоските шеги от мен, сега идва ред на сериозната част:
  Ако изглеждате мъжествена и грубовата, и сте известна сред близките си приятели с шеговит псевдоним под формата на мъжко име, Вие сте травестит. Изключете възможността да сте лесбийка, та Вие дори не сте жена!

  Всъщност, нека бъдем честни – ако сте мъжкарана шансовете да бъдете лесбийка са нищожни. Особено пък ако сте имали близки срещи с мъже в далечното минало.  Истинските, оригинални лесбийки имат връзки САМО с жени! В противен случай Вие сте /гей, може би?!/ отрицателен пример за образа на лесбийките и автоматично бивате отритната, защото давате невярна представа за лесбийската същност.

  Всяка една лесбийка трябва да подкрепя друга лесбийка, защото е правилно общността да се подкрепя. Всяка една лесбийка, която не подкрепя други лесбийки е лош пример и няма място в лесбийската общност. Разбира се има изключения, например ако липсата на подкрепа се дължи на това, че сте мъжкарана, или сте грубовата, или сте грозновата, или в миналото си сте имали връзка с мъж.

  Липса на подкрепа може да Ви бъде оказана и в случаите когато не познавате нито една потребителка на „Патентно ведомство“, не сте се вясвали в нито едно от предварително одобрените от „Патентно ведомство“ лесбийски заведения, никога не сте присъствали на лесбийско мероприятие или не сте написали и ред в Пленарната зала на „Патентно ведомство“.

  Истинската лесбийка прави секс с жени. Ако преди това обаче, тя трябва да се пребори с други мъже /и реално е в състояние да ги пребори/ за сърцето на своята любима, тя не е истинска лесбийка.

  Останалото било стереотипи. Трябвало да й повярвам. Така написа Елия, а не Илия в коментарите под предишната ми статия „Избирателна лесбийственост“, в която засегнах проблема за двойните стандарти в лесбийската общност.

  Като игнорирам шеговитата част от тази публикация и направя обобщение на написаното от Елия в коментарите, може да се заключи, че българските лесбийки наистина имат някаква стандартизационна система, към която се придържат. Ако се вписвате в тези „стандарти“ то всичко е „ОК“. Ако ли не – бивате игнорирана и отхвърлена, защото създавате невярна представа за лесбийската общност.

  А коя е вярната представа за лесбийската общност? Тази от порно филмите, където всички лесбийки са красиви, с подържани тела, имат разюздани сексуални фантазии и симулират оргазъм пред камера?

  Наистина би било чудесно, ако можем да се преборим с всичките онези клишета свързани с ЛГБТ общността идващи отвън. Но като за начало нека първо проверим, дали самите ние нямаме пръст във цялата тази каша. Защото не може да си затворяме очите пред неща, които съществуват. Лицемерно е да отричаме това, което не ни харесва, но видимо съществува. Това се нарича вътрешнообщностна дискриминация.

  Послепис: В унисон с написаното от Елия идва и следната новина от страницата на микс клуб Александър, известен със своята травеститска програма:

  Звездата от Big Brother 4 Даниела вече е част от голямото семейство на Александър. Нашата и Ваша любимка ще се грижи за Вашето добро настроение всяка нощ единствено и само в Александър, защото Вие заслужавате най-доброто и ние правим всичко възможно да го получавате в големи количества.

  И за да няма спекулации, държа да обърна внимание, че навсякъде в текста е запазен женският род и никъде не се споменава „Манол“. Моля тези, които са присъствали да ни разкажат повече.

  UPDATE:
  Даниела във Вечерното шоу на Азис, запис от 21.01.2009:


  Етикети:
  7 коментари относно “Стереотипи, стереотипи… и малко предразсъдъци”

  musha-busha

  Не мога да не застана абсолютно зад постинга ти. Няколко неща ме притесняват тук – първо, налагането на някакво лично виждане за лесбийството от страна на един човек, който поставя, меко казано, посредствени граници за това що е то лесбийка. Второ, теоремата за безусловната подкрепа някому, защото и той харесва вагини. Не желая да коментирам позицията на Елия, защото в главата ми изниква една библейска сцена („който няма грях да хвърли първия камък“), а и самата тя следва противоречива политика на подкрепата си спрямо лесбийките (напук на собствените си думи за безусловната подкрепа).

  Третото ми притеснение идва от факта, че очевидно самата ЛГБТ общност не е узряла за собственото си разнообразие. Приобщаването на определен човек и достоверността му като хомо-, би- или транс, е сведена до радикални анти-феминистки виждания за начина, по който изглежда и сексуалната му предистория. В това отношение явно гейовете са далеч по-възприемчиви колко е разнообразен собствения им свят. Не знам дали е въпрос на пословичната женска злоба или на псевдо и криворазбрана идентичност, но и в двата случая резултата е зле.  milky railway

  що въобще се вълнуваш от елия? на нея яко й хлопа дюшемето. за да си lesbian certified by elia тя трябва да те е лизала.
  добра стратегия между другото:
  Елия: Ти не си лесбийка.
  Заблудена лесбийка: Бе, лесбийка съм.
  Елия: Докажи ми!
  …. the rest is XXX-rated.  Longanlon

  от чисто (перверзно ;) ) любопитство съм го отварял тоя форум преди и честно казано, впечатленията ми са точно като твоите.

  тъжно е, когато някои хора се различават от тия, срещу които се борят не в душите си, а само в страната, на която са застанали  Буч ъф дъ бучес

  Напълно съм съгласна с написаното.
  Интересно обаче, докога ще позволяваме един объркан, агресивен и невеж човек да доминира в общественото пространство и да се самопредставя за лице на лесбийската общност у нас?
  Повечето не сме такива!  Анонимна лесбийка

  Немога и аз да не се включа. Аз съм регистрирана в bglesbian, но само чета и избягва да пиша там. Единствената причина, поради която го правя е, че това е единственият форум, където мога да намеря сродна душа и място, от където съм се запознала с много момичета, някои от които, с ръка на сърцето, мога да нарека най-добри приятелки.

  Мисля, че авторът е напълно прав. Bglesbian е монополистът сред лесбийските сайтове, а Елия като собственичка дърпа конците на всички и нейната дума е закон.

  Само, за да попаднете в „профили“, трябва да си пратите трите имена и адрес, години и телефон. Елия прибягвала до такива подробности заради сигурността на всички ни и уж гарантира, че личните ни данни няма да попаднат в трети лица, но примерите, когато се е случвало не са един и два. Поради разделението на групички често се стига до сплетни във форума, които прерастват във виртуални войни и се стига до такива парадокси, че ви се обаждат, за да ви държат сметка защо сте била написала еди си какво еди си къде!!! А уж Елия пазела данните ни…

  След като беше упрекната, че защитава определени близки до себе си хора, за да избяга от отговорност се стигна до гласуване на банове за щяло и нещяло.

  Има ли нужда да коментирам държанието й – държи се свойничестки с всички момичета, сякаш са нейна саобственост, само заради това, че посещават форумът й, който би трябвало да е за всички нас, но уви – не е!

  С много лека ръка разпиля отношението ми към теб Еви…
  Не бих те защитила повече, така че бъди внимателна в отношението си към другите, които пишат там… Следващия път ще се подчиня на общото решение.
  – забележете обръщението и тонът към една от потребителките, които негодуват против бана си във форума. Цялата тема е тук: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=ee&Number=1949629322&page=0&view=collapsed&sb=5

  Според мен има нужда от нов независим форум, в който никоя от близките до Елия и тя самата, да нямат нищо общо.

  Искам да натъртя, на това, че уважавам Елия затова, което е направила за всички нас до момента, но смятам, че диктатурата й трябва да спре, защото далеч не винаги е права в преценката и възгледите си, а най-лошото е, че ги натрапва на останалите.

  Запазвам самоличността си анонимна, поради това, че има реална възможност да бъда линчувана заради обективното си мнение!  Буч ъф дъ бучес

  И какво точно е направила Елия, освен да сее раздори и да разбива Джемини?  Ellie

  Oh, nemoga vuobshte da se vpisha v tozi razgovor… Zatov samo niakolko nabludenia:

  1. „Grubovatia“ vid na Daniela (i tova ne go priemaite kato niakakva obida ili napadka!!) e edin tipichen BG vid. Znachitelna chast ot zhenite vuv BG nad 45 godishna vuzrast izgelzhdat tochno kato neia fisicheski no sus edna razlika – nosiat poli do sredata na praseca i losho izraboteni obuvki na tokcheta. Ama razbira se na tokcheta ponezhe tova e propuska v BG!

  2. Kakva obshnost!? Tova e vse edno da kazhesh che vsihki zheni sa v edna obshnost! Takova zhivotno v dneshno vreme niama. Tvurde raznoobrazni sa vsichki dnes… taka che ne se zadulbavaite v tova poniatie….

  3. Queer is the wave of the future!! (and of the present :-) )

  4. Mnogo mi e interesno kak da se vodi seriozen i smislen razgovor za „gay“ v BG obshtestvoto sled kato da si gay e chast ot show biznesa ( vizh videoto…. ). Shte kazhete che tova e edinstvenia nachin shte kazhete e da se izpolzva ulekotenoto za da se dostigne do masite ama chestno ne znam.

  5. Vinagi se zaricham da ne se zanimavam s „teoria“ ponezhe moite razbirania za cialata tazi istoria sa dosta neortodoksalni (shte spestia da gi predstaviam) i vse se zaribiavam na tezi forumi :-)
  (попълва се задължително)  (попълва се задължително, но ще бъде невидим)


  Вашият коментар: