Brought to you by bbourgas

Дзифт

Публикувано на 31 януари от Христо

Мнозина определят Дзифт като прекалено дързък и провокативен филм, целящ да привлече вниманието съвременната българска публика.

Дзифт - сцена в банята на затвора

Сцена от началото на филма, развиваща се в началото на 60-те години в един български затвор. Дали в сцената е търсена провокация или просто фактите са представени реалистично, преценете сами.

[youtube]0m7hVEoKYgU[/youtube]


Ера на наивността

Публикувано на 25 януари от Христо

Едва ли сте си задавали въпроса как са стояли нещата за гейовете и лесбийките по времето на /пра/баба ви и /пра/дядо ви. Въобще, тогава имало ли е гейове и лесбийки, и ако е имало какъв живот са живеели те, и пред какви трудности са били изправени?

На горните въпроси ще откриете отговор ако гледате документалният филм „Age of Innocence“ / Ера на наивността – мой превод на заглавието/, продукция на BBC 4, който обръща внимание на времената след края на Първата световна война във Великобритания.

Процесът срещу Оскар Уайлд, осъден на 2 години затвор при особено строг режим за „груба проява на неприличие“ с друг мъж, още държи влага на ранното гей/лесб обществото от онова време, заради което всички заведения и срещи са били обвити в дълбока тайнственост. Въпреки крайно негативните нагласи, мнозина се престрашават и търсят ласки, като едно от най-известните места по това време е районът Блумсбъри в Лондон – известен като средище на писатели, художници и артисти.

Освен интервю с любовницата на писателката Радклиф Хол /Radclyffe Hall/, филмът включва впечатления и разкази на други съвременници.


Стереотипи, стереотипи… и малко предразсъдъци

Публикувано на 20 януари от Христо

Интересно. Размишления се въртят на центрофуга в главата ми. Усещам тревожност, но ме избива на смях.

Ако сте жена или момиче и харесвате жени и/или момичета трябва да се замислите до колко сте истинска лесбийка, ако въобще сте, защото преди да си позволите да носите титлата BG ЛЕСБИЙКА©, трябва да кандидатствете в „Патентно ведомство“ и да отговаряте на няколко критерия, след което следва категоризация. Ако не отговаряте, то вие сте фалшива лесбийка, или въобще не сте, следва да не бъдете припозната от Висшата Лесбийска Общност и бивате заклеймена като травестит. Доживот. Сериозно!

Истинската, ор’гинална лесбийка е радикална феминистка. „Аз съм радикално радикална феминистка“ е Вашето мото. Презирате всичко мъжко и говорите умалително за неща свързани с мъже /пример – статийка, авторче и прочее/ или когато не е възможно да избегнете употребата на мъжки род. Понякога дори се шегувате със себе си, че не сте достатъчно радикална, защото винаги може повече… в тази насока…

Дотук с плоските шеги от мен, сега идва ред на сериозната част:
Ако изглеждате мъжествена и грубовата, и сте известна сред близките си приятели с шеговит псевдоним под формата на мъжко име, Вие сте травестит. Изключете възможността да сте лесбийка, та Вие дори не сте жена!

Всъщност, нека бъдем честни – ако сте мъжкарана шансовете да бъдете лесбийка са нищожни. Особено пък ако сте имали близки срещи с мъже в далечното минало.  Истинските, оригинални лесбийки имат връзки САМО с жени! В противен случай Вие сте /гей, може би?!/ отрицателен пример за образа на лесбийките и автоматично бивате отритната, защото давате невярна представа за лесбийската същност.

Всяка една лесбийка трябва да подкрепя друга лесбийка, защото е правилно общността да се подкрепя. Всяка една лесбийка, която не подкрепя други лесбийки е лош пример и няма място в лесбийската общност. Разбира се има изключения, например ако липсата на подкрепа се дължи на това, че сте мъжкарана, или сте грубовата, или сте грозновата, или в миналото си сте имали връзка с мъж.

Липса на подкрепа може да Ви бъде оказана и в случаите когато не познавате нито една потребителка на „Патентно ведомство“, не сте се вясвали в нито едно от предварително одобрените от „Патентно ведомство“ лесбийски заведения, никога не сте присъствали на лесбийско мероприятие или не сте написали и ред в Пленарната зала на „Патентно ведомство“.

Истинската лесбийка прави секс с жени. Ако преди това обаче, тя трябва да се пребори с други мъже /и реално е в състояние да ги пребори/ за сърцето на своята любима, тя не е истинска лесбийка.

Останалото било стереотипи. Трябвало да й повярвам. Така написа Елия, а не Илия в коментарите под предишната ми статия „Избирателна лесбийственост“, в която засегнах проблема за двойните стандарти в лесбийската общност.

Като игнорирам шеговитата част от тази публикация и направя обобщение на написаното от Елия в коментарите, може да се заключи, че българските лесбийки наистина имат някаква стандартизационна система, към която се придържат. Ако се вписвате в тези „стандарти“ то всичко е „ОК“. Ако ли не – бивате игнорирана и отхвърлена, защото създавате невярна представа за лесбийската общност.

А коя е вярната представа за лесбийската общност? Тази от порно филмите, където всички лесбийки са красиви, с подържани тела, имат разюздани сексуални фантазии и симулират оргазъм пред камера?

Наистина би било чудесно, ако можем да се преборим с всичките онези клишета свързани с ЛГБТ общността идващи отвън. Но като за начало нека първо проверим, дали самите ние нямаме пръст във цялата тази каша. Защото не може да си затворяме очите пред неща, които съществуват. Лицемерно е да отричаме това, което не ни харесва, но видимо съществува. Това се нарича вътрешнообщностна дискриминация.

Послепис: В унисон с написаното от Елия идва и следната новина от страницата на микс клуб Александър, известен със своята травеститска програма:

Звездата от Big Brother 4 Даниела вече е част от голямото семейство на Александър. Нашата и Ваша любимка ще се грижи за Вашето добро настроение всяка нощ единствено и само в Александър, защото Вие заслужавате най-доброто и ние правим всичко възможно да го получавате в големи количества.

И за да няма спекулации, държа да обърна внимание, че навсякъде в текста е запазен женският род и никъде не се споменава „Манол“. Моля тези, които са присъствали да ни разкажат повече.

UPDATE:
Даниела във Вечерното шоу на Азис, запис от 21.01.2009:


Деян Колев ще представи България на Мистър Гей Свят 2009

Публикувано на 16 януари от Христо

От личната страница на Станислав Танчев научих, че Деян Колев, който се класира в челната тройка на конкурса Мистър Гей Европа 2008, ще представи България на Мистър Гей Свят в Канада от 4-ти до 8-ми февруари, тази година. С останалите претенденти за титлата може да се запознаете, ако последвате този линк.

Деян Колев нашумя около Мистър Гей България през 2007 година, организиран под патронажа на микс клуб „Александър“, когато спечели първото място. По мое мнение – заслужено, защото изглежда много добре на фона на останалите участници, апък и го намирам за симпатичен.

Малко след това медиите започнаха да изпитват интерес към него и така той се появи в „Здравей, България“ по Нова телевизия и „Шоуто на Слави“ по БиТиВи [тук и тук]. През лятото на 2007 вестник „24 Часа“ публикува интервю с Деян, където той „блесна“ с няколко бисера – клишата, с които гей обществото непрекъснато се бори.

Според него 95% от гейовете са деца на разведени родители и са започнали да изпитва влечение към мъже, заради липсата на бащата в семейството. Също така, той счита, че не е правилно еднополови двойки да отглеждат деца, защото хлапетата щели да се изкривят. Повече подробности, относно статията можете да намерите в този линк, който води към блога на Сталик.

По този начин Деян си навлече гнева на мнозина, включително и моя. Имаше и такива, които изобщо не разбраха каква глупост е родил…

Разбира се, не мога да пренебрегна факта, че той е един от малкото, осмелили се да застанат с лицето и името си в публичното и обществено пространство. Ето защо, смятам че трябва да го подкрепим и му пожелавам успех при представянето му на Мистър Гей Свят в Канада!


Ultra Nate – Automatic

Публикувано на 3 януари от Христо

По-интересното от долното видео:

Ultra Nate – Automatic
[youtube]Rx_PkUgqnms[/youtube]


Поздрави за всички от сърце

Публикувано на 2 януари от Христо

Специален поздрав за онези, които по една или друга причина прекараха новогодишната вечер в леглото. Като мен.

Галена – Знам диагнозата
[youtube]EYD_BAgoB6Y[/youtube]

и англоезичната вариация на поздрава,

Kim Leoni – Medicine
[youtube]uLuUOaczxe0[/youtube]