Brought to you by bbourgas

Расате, това непослушно момченце…

Публикувано на 29 ноември от Христо

Накратко: Боян Станков /Расате/ цъфнал на дебата в „Червената къща“. За останалото сигурно се досещате сами…

Подробна информация и видео може да намерите тук.

А тук „Помъдрелите момичета“ са изкоментирали накратко станалото.


[updated]Мартин напусна Big Brother 4

Публикувано на 28 ноември от Христо

Снощи Мартин напусна къщата на Биг Брадър 4 и наистина ми стана тъжно. Смятам, че той беше достоен да стигне до финала и да спечели наградата.

Мартин е един от малкото положителни гей образи в медийното пространство напоследък. Открито заяви сексуалната си ориентация, за сметка на почти всички хомосексуални участници от предишните издания и показа характер на неконфликтна личност, нередяща сплетни наред. Сигурно заради това беше приет така добре от всички съквартиранти. Разбира се с малки изключния, които „изключения“ бяха натирени от публиката далеч по-рано от нашия Мартинчо.

Как Мартин напусна Kъщата:
[youtube]-V6C-uj62zM[/youtube]

Вижте най-доброто от участието на Мартин в шоуто:
[youtube]KvKiKZlDhuU[/youtube]


Видео: „Здравей, България!“, Нова ТВ – 26.11.2008, отново за Семейния кодекс

Публикувано на 26 ноември от Христо

Дебат в „Здравей България“ по Нова телевизия относно Семейния кодекс и обсъждане на включването на еднополовите съжителства в него. Присъстват – Радослав Стоянов, Николай Попов, Илия Марков. По телефона – Татяна Дончева и Огнян Герджиков.

първа част:
[youtube]48tDLl7k1zA[/youtube]

втора част:
[youtube]7WnZF_qSxf4[/youtube]

трета част:
[youtube]cd5TIr8OCMo[/youtube]


ЧАСТ ВТОРА: Активно ми е едно такова…

Публикувано на 20 ноември от Христо

Нарочно изчаках малко, за да поотмине врявата и да поутихнат страстите, около гостуването на Станимир в «Сеизмограф» по БиТиВи.

Като върна лентата няколко дни назад и се позамисля, май доста неща се случиха и всички от тях са показателни.

От къде тръгна всичко?

След като мина предаването, което беше следено от всички, при това с голям интерес, започнаха коментарите. Първата негативна статия дойде от Longanlon, който определи защитника ни като „смешни“ и се аргументира защо мисли така [подробности в блога на Longanlon - www.kaka-cuuka.com]. Малко по-късно, без да съм чел неговата гледна точка се роди и моята, където споделям почти еднакви впечатления. След това цъфнаха още 2-3 коментара на читатели по гей/лесбиън блоговете и стана напечено…

Същевременно аз се допитах до няколко познати, относно тяхното мнение за предаването и всички те бяха със същите впечатления, като моите – накратко:

Предаването не беше успешно, защото Станимир не се представи добре и държанието му всячески издаваше, че е много притеснен и недостатъчно самоуверен. Прескачаше от тема на тема, мъчейки се да угоди на противника, което направи речта му хаотична и объркана. Освен това опонетът му изобщо не беше на ниво и всъшност не се стигна до никакъв дебат.

Много добре разбирам, че понякога коментарите ми са твърде критични, особено когато съм в период на отказване на цигарите… Но се постарах да боравя само и единствено с факти и да сдържа тона си максимално умерен /въпреки, че ми коства доста!/.

Няколко часа по-късно в блога ми, нямаше и грам коментар /и все още няма/ и човек би си помислил, че нищо не се е случило. Но на други места се започна да се коментира. Най-неприятното от всичко е лицемерното отношение, защото никой не си позволи да коментира тук. Затова аз посмях да го направя по другите гей/лесбиън блогове, където официално бях анатемосан. В същото време Станимир, който вече се дръжи като superstar излезе със забележете, собствено становище-изявление, което така и не си направих труда да прочета, защото по принцип ми се повдига от подобни философски актове, а и ми беше кипнало.

Някаква девойка предложи, един вид да не ми се било обръщало много-много внимание, като пропагандираше да се игнорират писанията на узурпаторите [коментарът й е перифразиран]. На това може би се дължи липсата на коментари тук, но не така стояха нещата по другите места, което също ми загатва за проява лицемерно отношение.

Какво стана?

Мнозина от коментиращите се мъчеха да ме оборят с аргумента, че след като аз съм нямал смелоста да застана на мястото на Станимир, съм нямал право да го коментирам. Един вид, щом аз не съм се престрашил да се покажа, трябвало да си мълча. Вие да не би пък да имахте смелостта да застанете на неговото място? Щом съм имал негативно мнение, по-добре било да го запазя за себе си! Как така съм си позволявал да коментирам? Интересното в случая е, че повечето подобни коментари дойдоха от хора, който дори не са си сложили снимка в профила си.

Другият лайт мотив, който се прокрадна из мненията беше, че след като «не съм бил разбрал» хаотичната реч на Станимир съм бил неграмотен. И понеже те го били разбрали, вината била в мене, а представянето му било ОК. Което ми се струва едно доста високопарно изказване. Щом е така, ви предлагам да си направите специално вечерно матине, на което да водите изискани разговори на висок стил. Това е идеален начин да се самозалъгвате колко по-по-най сте, защото явно нещата опират до това, да докажете колко сте ЕнтЕлигентни, а не да говорите на достъпен и разбираем език, за да може да бъде предадена лесносмилаема информация на средностатистическия хетеросексуален зриител и да бъде накаран да се позамисли относно нашите проблеми.

-Да, ама не можело така! Как така Станимир щял да пада на нивото на Чернев?

-Кой каквато попара си е надробил такава ще сърба! Не съм канил аз за гост-опонент тъпия Чернев! Както става ясно от последвалото подробно уточнение дошло леко забавено и не навреме от Сайбъркракър БиДжи в блога fictions we live by, където основно се развива действието на моята драма, е имало вариaнти и вариации, с които вие сте били запознати предварително. Като ви е известно, че Чернев ще ви е опозиция – приемате да играете по неговите правила и е близко до акъла, че мили разговори на висок стил няма да се състоят!

-Е, да ама пак не можело така! Неприемливо било да се акумулират скандали!

-Как пък да не може? Аксиния, като беше в «Тази сутрин» през лятото направи за смях Боян Расате и го накара да си говори сам. И не само, че защити тезата си за прайда перфектно, но и обра овациите на публиката. Да не би да искате да ми кажете, че му е паднала на нивото, тогава?!

Пауза.

Следва коментар от Aвторката /с главно „А“/ на fictions we live by, която се обръща към мен, непонятно защо с умалителното „Ицка“ /би било жалко ако е с ирония/, все едно, че сме the вери бест френдс евЪЪ, въпреки импулсивната статия, в която заклеймява всички неодобряващи представянето на Станимир и ги подрежда в графа: «анти-интелектуално селско ниво» като им препоръчва да четат повече книги, за да наваксат нейното*, като същевременно заповядва да си държат затворени тъпите плювалници…

* – В заглавието на своята статия Авторката показва завидна класа, използвайки обръщението „Драги пендели и пендел-issues коментатори“, обръщайки се директно към своите колеги блогъри…

Та тя казва, че съм имал прекалено високи изисквания. И е права. Защото Ицката не се задоволява само с «някакво си смешно представяне», ей така, просто за пълнеж.

Ако ще се представяме, дайте да се представяме като хората, а не да блеем в прожекторите на студиото, защото не можем да погледнем опонента си в очите. И в този смисъл ще си позволя да цитирам Алеко Константинов, който казва: „По-добре да бъдеш недоволен човек, отколкото самодоволна свиня“ и вярвам, че тя ще ме разбере, защото примерът ми е добър, апък и си е баш на място.

С удивление продължавам да чета коментарите в същия блог и попадам на опреления за представянето на Станимир, като: «достойно, възхитително» и прочее и се замислям какви биха коментарите ако настина се беше представил добре? Мед да ви капе от устата? Айде да си свалите розовите очила, ако обичате!

Любимият ми коментар от поредицата е към края и негов автор е Сталик [и направо да не е повярваш!!!], който пише по мой адрес следното:

«Съгласен съм с E. Murk, че е симптоматично и тревожно, че когато най-сетне един български гей мъж застана в национален ефир и каза някакви смислени неща (макар и – явно – по сложен за масата начин), самата ЛГБТ общност, която до този момент се изявяваше предимно във вълнения около новия клип на Азис и споделянето на воайорски и порно снимки, изведнъж се нае да прави „анализи“ и преразкази по картинка, да компенсира дълго продължилата си латентност и алиенация** от хомофобската действителност и изведнъж да се прави на загрижена за самата себе си. Трагично.»

**- алиенацияотчуждение, термин използван в правото при процедура по отчуждаване на имот. Абе мани го тоА, той полва чуждици ‘щото така е по-cool, апък и да затвърди колко проста е „масата“…

Наистина е тревожно и трагично, когато гей активист, а от скоро и публична личност си изпусне нервите, както в случая и започне да говори за масата, визирайки мен и средно няколко стотинте дневни посетители на личният ми блог, правейки иронични коментари, относно съдържанието на личното ми пространство и подценявайки интересите ми! При това, те нямат нищо общо с темата, което директно ме кара да се замисля, че са насочени пряко към мен!

Ако активизмът му се ограничава, до това да копира 1:1 и превежда чуждестранни статии от световните ЛГБТ медии, то незнам от къде блика самочувствието му да се изказва компетентно по въпроси, които не би трябвало да занимават така високо извисените му активистки възгледи. Да, точно така – аз говоря за новия клип на Азис и споделянето на воайорски снимки, но какво да кажем за доскорошното присъствие еротични снимки на модели по оскъдно бельо в твоя активистки орган? Така и така сме зачоплили темата за съдържателност и смисленост, нека не подминаваме факта, че страницата www.topsladur.com, където посетителите могат да оценяват снимки на млади момчета и момичета, по незнайно какви критерии, не е част от моето портфолио! И за завършек – не аз разцъквах под фолк звуците на травеститско парти в Екзит от 24.10.2008 в компанията на Станимир. В което, разбира се не би имало нищо лошо, освен случаите когато го използваш като аргумент срещу някой. Хм, «двойни стандарти» ли ми се причу?!

Наградата ми за цялостен принос отива за Girls Gone Wise, които съумяха да изкоментират случващото се почти неутрално и зададоха няколко въпроса, на които ще си позволя да отговоря. Наистина не е важно дали Станимир си е въртял очите или е говорил елитарно. Важното е, че за нас това беше едно предаване – мини неуспех, а време за губене няма. Няма наистина и незнам за вас, ама аз нямам намерение да чакам 20-30 минимум, до 50 години, както Герджиков каза в едно предаване, за да ни узрее обществото, че да може в Семейния кодекс да бъде включено съжителството между еднополови партньори. Аз, също като вас вярвам в успеха на обединението, въпреки че след това… едва ли…

Междувременно си позволявам да поздравя Христо, Кристина и Петя за техните добре обосновани и безпристрастни статии по темата.

Благодаря за вниманието!


Лични впечатления от случващото се напоследък

Публикувано на 19 ноември от Христо

След предаването „Сеизмограф“ по БиТиВи преди няколко дни, останах много приятно изненадан от отзвука, който последва в Интернет от част от ЛГБТ обществото в България, защото обикновено такъв липсва.

Като начало, за пръв път от много време осезаемо се чувства единство около обединяващата идея за нужда от наложителни промени в Семейния кодекс включващи узаконяването на еднополовите съжителства.

Множество гейове и лесбийки изказаха свое мнение, което означава, че все пак активност в нашите среди не липсва. В медиите се появиха нови лица, които да защитават каузата ни и хетеросексуалните зриители пред малкия екран разбраха, че ние наистина съществуваме и се борим за правата си, които ни се полагат, но не защото сме по-специални, а защото това е част от критерия за равноправенство.

Най-интересното според мен е участието на гей мъже в телевизионните дебати. Това определено е напредък, имайки предвид негативните обществени нагласи, водещи до фобия от изяви и най-накрая обществото има възможността да се убеди, че освен гей жени, и гей мъжете също могат да застанат и да отстояват правата си.

Изпъква единодушното мнение, че всякакъв род медийни изяви са добре дошли за напред и че трябва да напомняме на аудиторията за нашето съществуване и проблеми. Голяма част от изказалите мнение в интернет смятат, че изяви в медиите, с които се търси скандалност, са вредни за нашите каузи и занапред трябва да бъдем внимателни с избора на предавания и опоненти, за да може да се получи един наистина пълноценен дебат.

И последно, но не по важност, това което ме радва най-много е, че най-накрая сме привлекли вниманието на хетеросексуалната част от обществото и постепенно се заражда дискусия, в която до момента не малка част от тях застават на наша страна!


N81@воайор.BSXDS.com

Публикувано на 19 ноември от Христо

Варна, лято 2008, снимано от отсрещният прозорец

Снимките са изпратени от Вальо.
Бъдете на щрек! Хубавите мъже и момчета са навсякъде около вас. Снимайте и споделете с останалите, които ще оценят и коментират вашите попадения. Изпращайте вашите воайорски снимки и видеоклипове на a [at] BSXDS.com


Анализ на предаването Сеизмограф от вчера

Публикувано на 16 ноември от Христо

Сеизмограф, 15-ти ноември 2008 година. И по-точно анализ на частта, в която беше обсъждана възможността за включване на фактическо съжителство между еднополови двойки в новия Семеен кодекс.

След като прегледах запис на вчерашното предаване, мога да кажа, че участието ни беше изключително слабо и не на ниво. Ха сега, убийте ме с камъни активисти, такива!

Станимир не изпълни целта си, а именно да бъде достатъчно убедителен и да въздейства на драгите хетеросексуално зриители, като ги накара ако не да преразгледат възгледите си и пренастроят нагласите си, то поне да се замислят. Уви, не само, че не беше достатъчно убедителен, ами въобще не беше убедителен! Дори на моменти аз се зачудих в какво точно се мъчи да ме убеди този?

Мисълта му не беше плавна, което май си е нормално състояние за всеки философ. Прескачаше от тема на тема, мъчейки се да угоди на противника, което направи речта му хаотична и объркана.

Станимир определено беше притеснен и това си личеше от километри. Движенията му бяха тикозни, в гласа му се усещаше тежест и трептене, а в 75% от времето погледът му рееше в тавана при прожекторите, докато Павел Чернев го гледаше точно в очите.

Друго, което ми направи впечатление е, че Станимир определено се беше подготвил предварително, но за съжаление твърде сляпо следваше плана си и някак си не изглеждаше адекватен и пропорционален на това, което говори водещата и опонетът му.

Съвкупността от всички горни фактори направи излъчването му неприятно за мен и в каквато и правота да се беше помъчил да ме убеди, едва ли бих му повярвал.

Подразнен съм и от фактa, че Светла Петрова беше поканила изключително неподходящ събеседник хомофоб и живо олицетворение на мутренството и хайдушлука /tweety, това последното го копирах от теб/, чиито аргументи и негативизъм бяха насочени не само към темата за Семейният кодекс, а към всички хомосексуални по принцип.

А, и нещо за накрая. Айде колегите и колежките от другите гей блогове да престанат да копи/пействат писма, видео и прочие материали. Първо – дразнещо е да видиш едно и също съдържание на 3-4 различни места. Второ, копирайки едно и също съдържание раздвоявате читателите къде да оставят коментари и те често не го правят. Трето, почти всеки път статиите ви се изчерпват само с копирано и вмъкнато съдържание, а личните ви мнение и оценка липсват.

Моля, да спазвате тази хигиена на статиите. Просто проверете в съседните блогове и ако някой вече е публикувал материала преди вас, просто добавете линк към него и своето мнение по тезата във вашата статия. Това е много по-полезно, защото ще имаме възможността да прочетем много повече различни мнения и гледни точки. Освен това, поставянето на линкове помежду ни се отразява изключително добре и е полезно за популярността и посещаемостта на страниците ни!


Mисия: Мадона

Публикувано на 15 ноември от Христо

Тъй като при поне 4-ма от „Уважаемите съседи“ е настъпила тотална copy&paste-щина си позволявам да не отрязявам предстоящите популистки телевизионни сблъсъци между гей активисти и чалгари.

Поглед към Америка и шоуто на Джей Лено, където неговият ко-репортер Рос Матю /нещо като наш’та Мария Силвестър/ е изпратен на мисия да докосне Мадона преди един от концертите й.


Хомофобия.BG

Публикувано на 14 ноември от Христо

Буквално случка от преди 30 минути. Локалната ми зала за тренировки, Амстердам, Център

Въртя аз усърдно педалите на колелото във фитнеса и по едно време около мен минават някакво биче с шкебак на около 30-32 години плътно следван от изсветлена в най-ярките тонове на русото, момиче на 22-24 години накипрена като попфолк певица. Нещо ми прещракна, че картинката от някъде ми е болезнено позната, но едва на 15-тия оборот на педалите, до ушите ми достигна китна българска реч с мйьек варненски диалект и всичко си дойде на мястото. Отчитам фактът, че не съм единственият българин в радиус от 1 километър и продължавам да въртя.

Малко по-късно се засичаме в края на залата, правейки упражнения на съседни уреди. Макар и да не искам да ги слушам речта просто се набива в ушите ми. Срещу мен на машината за коремни преси момче, на което очевидно му личеше, си правеше упражненията. По едно време чувам как „Бичето“ казва на „Певицата“: „-Изчакай го тоя ГЕЙ да свърши и след това си ти.“

Кипна ми и направо ми идеше да хвърля някой 20 килограмов диск по тоя олигофрен. Ебаси и тъпаците, честно. Момичето се поогледа гузно, защото колкото и тъп да си, „гей“ си е „гей“ и с малко повече фантазия и по интонацията можеш да се сетиш за какво иде реч… Срещна моя неодобрителен поглед точно докато започваще да си отваря устата, но замълча.

5 минути по-късно, вниманието им вече беше насочено към моя уред и само чаках да видя какъв коментар ще изтърсят по мой адрес. И нарочно направих с 2 пъти повече повторения от обичайното само и само за да ги видя как ще реагират – уви чакаха си. Накрая, когато вече ставах и си забърсвах столчето, оня дойде до мен и ме пита: „-Дид ю финиш?“, в отговор получи: „-Да, свърших!“, а всякакви други въпроси: „-Ама ти българин ли си?“ бяха парирани с мълчание. Обърнах се и си излязах.


Предложение № 8 ?

Публикувано на 12 ноември от Христо

Калифорния каза „Да“ на Предложение № 8 и по този начин защити семейството и децата си от нас – лошите гейове и лесбийки, които /според тях/ по никакъв начин не се вписваме в каноните на брачната институция! В този ред на мисли, аз считам, че усилията им в тази посока не би трябвало да се изчерпват само с инициативата  „Предложение № 8″, защото брачната институция е все още в опасност! Гледайте долното видео, за да разберете защо.

С техните камъни, по тяхната глава!


Стоян Петров. Част втора

Публикувано на 10 ноември от Христо

Напоследък се изумявам колко добре се справям с пилеенето на време и креативноста, която блика ли, блика от мен в такива ситуации. Последният пример е от вчера, когато се наложи да си намеря занимавка за около 3 часа на летището, докато пристигнат едни приятели с феноменално закъснелия си полет.

В петък цял ден ми се въртя в главата как е възможно Стоян да направи такъв сравнително хубав клип на толкова смотана песен, затова реших да поправя грешката, а вие ще кажете дали съм се справил добре:

[youtube]60GKJz17Q5A[/youtube]

Да, ама това не е всичко! По-късно набарах една изява на Стоян на някакъв фестивал на славянската песен в Беларус. За да не ви отегчавам допълнително, съм изрязал най-интересната част от видеото. Предупреждавам, че долното видео не се препоръчва за хора със лабилни нерви! Гледайте на свой риск!

[youtube]m8LAI2QK41Q[/youtube]